Sida 1 av 1

hur stort tryck blir det i pipan i luftvapen?

InläggPostat: 16 jun 2019, 18:31
av skånepåg
Någon som vet hur stort trycket är i ett luftvapen, bara för att göra det lite enklare, så kan vi ta ett pcp utan regulator.

200bar i tuben, sedan öppnar ventilen en kort stund och puffar ut lite luft, hur stort blir de trycket i pipan när diabolen börjar röra på sig? och hur är trycket under diabolens färd i pipan?

Som jämförelse så har en .22 short krutvapen ca 1400 bar som maxtryck i pipan och det uppstår ca efter 7 cm i en 60cm pipa, för att sedan drastiskt minska tills kulan lämnar loppet. och den lämnar loppet med ca 300m/s vid en kulvikt på ca 2 gram och detta ger ca 95 joule.

Ett pcp med 60cm pipa kan ju max komma upp i strax under 200bar, känns ju som hästlängder ifrån 1400bar, är det så att trycket i pipan i en pcp är mer konstant under diabolens färd vs ett krutvapen som mer "peakar" de första biten för att tappa nästan allt tryck i slutet.

Inget som kanske alla vet eller kan gissa sig till :-) men de finns säkert nån nisse som kan mer om detta :smt022

Re: hur stort tryck blir det i pipan i luftvapen?

InläggPostat: 16 jun 2019, 19:41
av Silwer
Ett pcp bygger upp trycket längsmed längden på pipan, det är därför de med mest kraft har långa pipor, krut är ju mer direkt då det expliderar ut i pipan på ett sätt komprimerad luft inte kan göra.

Men beroende på hur stora ventiler du har sim kan lämna mycket luft sp finns de grönser, sen tappar pcp vapnet fart i pipan om den är för lång.

Re: hur stort tryck blir det i pipan i luftvapen?

InläggPostat: 16 jun 2019, 19:59
av XXL
Ett fjäderluftvapen har i detta avseende nog större likhet med ett krutvapen än vad ett PCP har.

Trycket i ett krutvapen uppstår till stor del av den höga temperaturen som sedan snabbt avtar då krutgaserna expanderas och kyls av i pipan. Samma sak med ett fjädervapen, det initiala trycket åstadkoms till stor del av den hastiga kompressionen i luftcylindern och när luften pressas ut genom transferporten. Därefter sjunker trycket snabbt. Kulan har sin maximala accelaration efter typ 5-10 cm och en piplängd på mer än ca 25 cm är egentligen onödig. Jfr t ex Air Arms TX 200 HC och Pro Sport.

Luften i ett PCP har ungefär samma temperatur som omgivningen och något tryckfall p g a temperatursänkning påverkar inte lika mycket. Trycket sjunker mest p g a den ökande volymen när kulan rör sig framåt genom pipan vilket gör att kulan kan accelerera hela tiden den färdas genom pipan. Precis som Silwer säger så gör det att en längre pipa ger större kraft i ett PCP medan en 70 cm pipa på ett fjädervapen troligen skulle ge en lägre utgångshastighet jämfört med en pipa på 30-40 cm.

Re: hur stort tryck blir det i pipan i luftvapen?

InläggPostat: 18 jun 2019, 12:32
av Pryltokig
Teoretiskt är ju 200bar absolut max om du tömmer hela tuben samtidigt och om kulan dessutom sitter fast i loppet. I praktiken, med tryckfall på vägen och det faktum att man vill hushålla med luft, skulle jag gissa på peek 50-100 bar i pipan, för normala bössor (ej extrembyggen på YouTube). En bössa i fullfart funkar vanligen bäst med omkring 140-160 bar på regulatorn så högre tryck är nog meningslöst (försvinner på vägen) om man inte har väldigt raka kanaler typ AirForce Texan.

För krut kan det stämma med 1400 bar (i pipan!) på .22 short och ca: 3500 bar för grövre kalibrar, så det är stor skillnad mot LV. Dock strävar man inte efter för högt tryck (peek) i en krutbössa däremot "lagom" högt under så lång tid som möjligt, dvs. i tex. magnumkalibrar använder man långsamt krut och det är krutets brinnhastighet som ger störst påverkan på tryckkurvans utseende. Lång pipa ger längre acceleration och generellt högre fart. Grövre kaliber ger möjlighet att överföra mer momentan kraft (större area) så på krutvapen klarar man sig då ofta med kortare pipa.

I ett PCP borde man ha högst piptryck precis när ventilen stänger eller precis när kulan lämnar loppet, dvs. vilket som inträffar först.

För att följa länken så måste du registera dig.