Diana 60

Diana fakta och här postar ni era Diana relaterade frågor

Moderatorer: Leopold, Nitro, atte69

Diana 60

Inläggav Micke 12 nov 2008, 15:07

För att följa länken så måste du registera dig.



Generellt
Diana modell 60 producerades i 36.000 exemplar av Dianafabriken i Rastatt mellan 1960* och 1968. Efter 1968 fram till December 1983, tillverkades bara modellerna 65 och 66, totalt tillverkades 34.000 av dessa två modeller. Modell 60 var den första modellen från Diana som hade dubbelkolvsystemet, d.v.s. två kolvar som vid avfyrning rör sig i från varann för att geväret ska vara rekylfritt, och det var det första helt rekylfria luftgeväret. Geväret laddas med brytpipa.
Alla Diana modell 60 saknar "F" märkning i en femkant om de ej är modifierade eller "eftermärkta" , (märkningen indikerar att anslagsenergin inte överstiger 7.5J), detta eftersom denna modell slutade tillverkas 1968 och regeln om F-märkningen gällde från 1 Jan 1970.

Stocken/kolven
På omslaget till manualen för modell 60 (bilden ovan), ser man att den även kunde ha ett urfräst greppspår på varje sida av stocken, och detta verkar känneteckna tidig tillverkning. Vid handgreppet är träet räfflat, och så även på stockens undersida. Det finns alltså inget spår på stockens undersida för infästning av stöd. Stocken är hel på undersidan, och har inte någon skåra för spännarmen. Som jag skrivit under "Att skjuta med", nedan, är stocken kort, och detta beror sannolikt på att man tvingats lämna plats för brytningen av pipan och spännarmen. Detta kan ju vara en anledning till att man började med sidospännare på senare modeller. Problemet med kort stock verkar var detsamma på modell 60-65 och 66.
Bakkappan på modell 60 är av rött naturgummi som svartmålats, och är inte justerbar i höjdled.
Geväret tillverkades även med konkavt kindstöd på kolven, s.k. ”Tiroler schaft”. Kolvens/stockens material är valnötsträ.

Diopter
Diopern är gjord av stål som först målats med grå färg, och därefter svart. Den är av bra kvalitet rent precisionsmässigt och vreden känns solida. Vad man kan notera är att man skruvar siktet emot den punkt man träffar, och inte tvärtom, därför står det ”bei” (sv. ”vid”) på vreden. Om kulan t.ex. träffar vänster i förhållande till där man siktat, justerar man siktet vänster, alltså skruvar bakre riktmedlet höger. Det finns även små indikatorer på dioptern som visar hur siktet är ställt i förhållande till mittläget. Kilbasen är infäst i geväret med fyra punktsvetsar på varje sida, vilket ser lite ’billigt’ ut.

Mekanism
Dubbelkolvsystemet i Diana 60, 65 och 66 har samma slaglängd, och kolvdiameter är den senare modellen, Diana 75. Kolvarna skjuts ifrån varandra med en stor och två mindre fjädrar som trycker kolvarna isär. Kolvarna har två kuggkransar var, en på var sida, och deras rörelse synkroniseras med två kugghjul, ett på var sida om cylindern. Det är styrningen av dessa två kugghjul som man ser som hylsor på gevärets sidor, strax framför kilbasen.
Geväret har inbyggd säkringsmekanism som gör att det inte går att avfyra annat än i fullt stängt läge. Tryckpunkt och tryckmotstånd för avfyrning är justerbart med två skruvar genom och vid varbygeln. Avtryckaren och varbygeln är av svart plast, det syns inte, vilket känns 'fel' på ett kvalitetsgevär (klart minus).
Kolvpackningarna (en för varje kolv) är ursprungligen av läder eller kork.
Pipan är riktigt solid, och har en ytterdiameter på 22mm. Den ser nästan lite tjock och överdimensionerad ut med pipmanteln, men ger geväret en bra balans vid stående skytte.

Att skjuta med
Handgreppet för avtryckarhanden är perfekt enligt mitt tycke, det är som en blandning av mer rättuppstående matchgrepp och mer lutande jaktgrepp. Räfflingen av handgreppet gör att man får ett stadigt och bra grepp. Stocken är dock kort, och slutar bara 30cm framför avtryckaren. Det gör att man vid jaktställning vill hålla längre fram, och där finns bara pipan/brytmekanismen att hålla i.
Lite av samma problem blir det när man ska skjuta sittande med stöd; eftersom stocken är så kort får man placera stödet nära avtryckaren och stödet blir då inte optimalt.
Det är helt dock rekylfritt, vilket betyder att man känner ingen skillnad om man skjuter med kula eller inte, eller om kulan fastnat i loppet. Twang-faktorn är helt obetydlig, det mera bara 'puffar till' vid avfyrning.

Data
Vikt: 4.0kg
Längd: 1100mm
Piplängd: 433mm
V0: ca 175m/s
Borrning: 4.5mm (räfflad)

Pris och efterfrågan
Priset på ett Diana 60 är givetvis beroende på skick och om det är nya fjädrar och packningar. Vidare om det är speciellt på något sätt, som t.ex. med Tyrolerkolv** eller något annat speciellt. På egun i Tyskland, säljs 2-3 Diana modell 60 i månaden och snittpriset är 105 Euro. Detta kan jämföras med t.ex. FWB300S av vilket det säljs drygt en per dag, eller Diana 75 med ca en varannan dag.
Det verkar dock vara så att det finns ungefär lika många Diana modell 60 (27 sålda) som Diana 65 (25 sålda) på marknaden, och något färre Diana 66 (13 sålda).
Statistiken ovan kommer från egun och avser April 2008- April 2009.

Skillnader Diana resp. 60 och 65-66
Tekniskt sett är Diana 60, 65, och 66 i stort sett identiska. De fem saker som skiljer modellerna åt är;
• En skruv som från undersidan håller fast stocken på modell 65 + 66. (Se bild nedan på modell 65).
• På modell 65: 'Skrovligt' handgrepp för hela greppet på avtryckarhanden, samt tjockare & inställbar gummikappa på kolven på modell 65 (sannolikt för att kompensera den korta stocken. (Se bild nedan).
• En annan konstruktion av den snäppspärr som håller pipan stängd och i rätt läge.
• En säkring placerad vid pipans början på vänstra sidan i form av en liten vippa på modell 65 och 66. Denna infördes i början på 70-talet (se bilder nedan).
• Spännmekanismen precis under pipans brytpunkt har en ny led på 65 och 66.
• Designen på stocken, som på modell 66 har ett kantigare och mer tidstypisk design, annan varbygel och justerbar bakkappa (se bild nedan).

Bilder
Modell 60, (Lånade från CO2Air...)
För att följa länken så måste du registera dig.



För att följa länken så måste du registera dig.



För att följa länken så måste du registera dig.



För att följa länken så måste du registera dig.



För att följa länken så måste du registera dig.



För att följa länken så måste du registera dig.



**Exempel på Tyrolerkolv (Tiroler Schaft), Modell 60:
För att följa länken så måste du registera dig.



Diana modell 65
För att följa länken så måste du registera dig.


Observera den tjockare/justerbara gummikappan på kolven,
det 'skrovliga' handgreppet samt säkringsvippan.

Diana modell 65
För att följa länken så måste du registera dig.


Säkringsvippa och (halv) skruv under stocken.
Observera att stötstången är ledad.

Diana mod 66
För att följa länken så måste du registera dig.




Lite om min Diana 60
Köpte min Diana 60 från Tyskland på egun för 101 Euro från Gelsenkirschen. Enligt försäljaren var ’packningen’ bytt för två månader sedan. Lite skumt tycker jag eftersom geväret ha två kolvpackningar. Frakten kostade 23 Euro, vilket jag tycker var lite dyrt, men det kom på några dagar.

När jag skulle provskjuta det med JWS Meisterkugeln, fastnade kulan i loppet, och jag fick putta ut den med en läskstång. Nytt försök med samma resultat. Provade då med Dogg Match, vilka gick att skjuta med om än med dålig kraft, kulorna blev knappt deformerade. Vidare verkade det som kulorna vridit sig i luften eller wobblat, eftersom de inte träffat centrerat. Efter några skott med Dogg Match gick det i alla fall att skjuta JWS.
Så, jag kontaktade säljaren och undrade om verkligen packningarna var bytta, vilket han hävdade att de var. Men det framkom att han droppat olja i pipan och i cylindern, och jag misstänkte att detta var problemet.
Nu har jag skjutit sådär 100 skott, och problemet blir mindre men är inte borta helt. Trycket har ökat, och kulorna wobblar mindre. Precisionen är lite halvdålig, kulorna träffar ungefär inom 1 cm på 8m. I synnerhet när jag låtit geväret stå blir träffbilden skrämmande usel de första skotten och luktar oljedimma, man undrar hur mycket olja som finns vid cylindern...(men det 'kluckar' i alla fall inte).
Jag misstänker att det är bara att fortsätta skjuta så blir det bättre.

Följande defekter/skador har geväret.
• Dioptern är sliten, och den grå underfärgen har kommit fram i synnerhet på utstående delar.
• Kappan är sliten; hörnen är nötta, den svarta färgen har krackelerat och det röda gummit syns.
• Lite synliga repor på kindstödet.
• Blåneringen är ganska OK, med avseende på åldern.
• Kolv och stock har smårepor som följd av allmän förslitning.

När jag får lite tid ska jag riva hela geväret och byta fjädrar och packningar. Det får bli nästa projekt.

Serienumret på bössan är 6512748. Vilket får mig att tro att den 748:e bössan som tillverkades Dec. 1965, men det är bara en hypotes.

Så här ser min pangare ut:
För att följa länken så måste du registera dig.



Addendum 17/1 2009: Efter att ha skjutit med den Diana 60 jag har, kanske 500 skott, kan jag bara konstatera att trycket är för uselt. En del kanske berodde på diesling, men jag tror att framför allt fjädrarna är slut. Sköt ett skott idag, och det fastnade i pipan. Provade med ett andra skott, och det var knappt deformerat efter anslag. Slutsatsen är att bössan behöver en totalrenovering.

*På CO2Air, anger man 1963 som första tillverkningsår. Men fabrikens hemsida anger 1960, jag tror på fabriken...

/ Micke
Senast redigerad av Micke 30 apr 2009, 18:04, redigerad totalt 17 gånger.
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav G0LI4T 12 nov 2008, 16:34

Tack för en mycket informativ modellfaktatråd.

Trevlig läsning om Dianas bryt match bössa.

// Golle
Bild
G0LI4T
 
Inlägg: 2275
Blev medlem: 26 jan 2008, 23:50
Tack utdelade: 15 gång
Tackad: 70 gånger i 44 inlägg

Re: Diana 60

Inläggav Micke 12 nov 2008, 18:04

Inga problem! Kul att snoka lite på nätet åxå. Hittade lite text om tyska "F"-märkning, alltså ett F i en femhörning. Så här står det (översatt):

"Skjutvapen, som skjuter med en rörelseenergi som ej överstiger 7.5J, måste förses med en typbeteckning samt "F-märket" i femhörning enligt den första förordningen i vapenlagen från 24 Maj 1976.
Detta gäller inte vapen som bevisligen tagits i bruk före 1 Jan. 1970 eller är tillverkade i DDR.
Vid en reparation av ett sådant vapen (utan F-märke), ska originaldelar användas, för att förhindra effektökning. I annat fall måste vapnet stämplas/märkas i efterhand."


Förresten ser du några dumheter i min text är det bara att påtala - du har ju mycket större erfarenhet och forskarstab än jag :wink: .

/ Micke
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Daniel 13 nov 2008, 00:32

:smt035 micke intressant läsning
Don't walk in front of me, I may not follow; Don't walk behind me, I may not lead; Walk beside me, and just be my friend
Användarvisningsbild
Daniel
 
Inlägg: 5340
Blev medlem: 26 dec 2007, 21:05
Ort: Lögdeå
Tack utdelade: 176 gång
Tackad: 216 gånger i 164 inlägg
Skytteklubb: Piteå Luftvapen Klubb
Luftvapen favorit: Theoben slr 98

Re: Diana 60

Inläggav Micke 14 mar 2009, 18:54

Ok, jag har äntligt börjat riva "Diana 60 med sunkigt tryck", och tänkte jag skulle rapportera om detta projekt.

Som jag skrev tidigare är det alltså så att denna bössa knappt kan skjuta Dogg Match, kulorna deformeras knappt. RWS fastnar i pipan, ca 1 dm från slutet, och det är solklart att packningar och/eller fjädrar behöver bytas. Grejen är den att den som sålde den hävdade att "packningen" var bytt. Lite skumt eftersom det sitter två kolvar med var sin packning, men å andra sidan gjorde kan kanske inte jobbet själv.

Så jag började skruva, och när jag tog bort skruvarna som håller stocken såg jag att de två små fjäderbrickorna inte var original, ej heller stoppskruven för bakre stora hylsan. Någon har mekat med det tidigare.
Efter att ha tagit bort stocken, kunde jag konstatera att själva avfyrningsmekanismen är i princip densamma som på Diana 75, däremot skiljer sig säkringsmekanismen betydligt, eftersom detta gevär har brytpipa till skillnad från 75:an. Mekaniken är alltså betydligt enklare än på 75:an. Principen för säkringen är den, att när man bryter pipan skjuter man åxå en stötstång bakåt och bakersta delen av denna måste precis under avtryckaren för att geväret ska kunna avfyras, alltså med stötstången i sitt bakersta läge.
Avfyrningen fungerar så att man har två fjäderbelastade seriekopplade vippor som håller var sin kolv, och den bakersta av dessa vippor har en förlängning bakåt, som sedan ligger på en 'kam' till dess vapnet avfyras. Rätt klurig konstruktion faktiskt.

Nu har jag alltså skruvat bort stocken, varbygeln och tagit bort pipan. När jag tog bort pipan var det fullt av något svart skit, och det är sannolikt första gången någon tagit bort den. Ett klart minus för detta gevär är att avtryckare och varbygel är av plast. Men det var ju ett 'innematerial' när det begav sig för sådär drygt 40 år sedan.

Så här ser vänstersidan ut med stocken borta.
För att följa länken så måste du registera dig.



Vänstra sidan av avfyrningsmekanismen
För att följa länken så måste du registera dig.


...och den högra. Det två vertikalt gående fjädrarna trycker på var sin vippa som håller kolvarna
För att följa länken så måste du registera dig.



Avfyrningsmekanismen underifrån. Man ser alltså den fjäderbelastade vippa som vida avfyrning släpper de två seriekopplade vipporna som håller kolvarna.
För att följa länken så måste du registera dig.



Jag återkommer med fler rapporter...

/ Micke

Papport 1 (senare samma kväll): Eftersom det bara var Yl-SM (Melodifestivalfinalen) på TV, och det kliade i mina mek-fingrar passade jag på att skruva ner avfyrnings och säkringsmekanismen.
Inga konstigheter. Det kan säkert göras på massor med sätt men jag började med alla fjädrar och sedan alla sprintar. Sedan var det bara att plocka ut vippor m.m.
Logiken med detta tillvägagångssätt är att man först tar bort allt "tryck" som finns på komponentera så inget kan fara iväg, och därefter sprintar så att allt blir löst och bara är att plocka bort.
Under arbetets gång skrev jag en instruktion om hur jag gjorde. Det ska bli en komplett instruktion av samma snitt som den jag skrivit för Diana 75.

/ Micke

/ Micke
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav G0LI4T 14 mar 2009, 23:41

Intressant läsning Micke.
Ska bli kul att följa "renoveringen" :)

Golle
Bild
G0LI4T
 
Inlägg: 2275
Blev medlem: 26 jan 2008, 23:50
Tack utdelade: 15 gång
Tackad: 70 gånger i 44 inlägg

Re: Diana 60

Inläggav öberg 15 mar 2009, 00:17

:smt035
Skön läsning shoot om micke!
Användarvisningsbild
öberg
 
Inlägg: 3563
Blev medlem: 02 feb 2008, 13:49
Ort: Skaraborg/Lidköping
Tack utdelade: 42 gång
Tackad: 64 gånger i 43 inlägg
Skytteklubb: Ljsk
Luftvapen favorit: G-sor Light

Re: Diana 60

Inläggav Micke 15 mar 2009, 13:50

Rapport 2.

Eftersom jag inte är någon flitig kyrkobesökare, fann jag denna söndag anledning att riva resten av bössan.
Funkade rätt bra, och den är nu helt i delar. Det enda som var lite svårt var att få bort den stora bakre hylsan, men annars gick det klockrent.


Så här såg det ut när jag tagit bort bakhylsan. Packningen är bytt, men det var inte igår precis.
Precis som på 75:an är det tydligen så att bakre kolvens kant ska vara 0.3mm från cylinderkantens slut. Bra att veta till hopskruvningen.
Missar man det kommer kugghjulen och kuggkransarna på kolvarna att skadas. Jag har sett en del bilder på just sådana skador.
För att följa länken så måste du registera dig.




Eftersom jag inte har ett sortiment pannlåsnycklar, funkade det här för att få loss styrstiften till kugghjulen.
Det syntes dock på räfflingen att någon klant demonterat styrstiften med polygrip tidigare.
För att följa länken så måste du registera dig.




Som sagt, kolvpackningarna var bytta men det var ju ingen 'mint condition'. På 75:an var originalpackningarna av kork,
och jag misstänker att de ursprungligen på denna bössa varit kork eller läder.
För att följa länken så måste du registera dig.



Fjäderpaketet hade med tiden tryckts ihop ca 1.5cm, från 44 till 42.5cm. Vidare var de inte så svarta som originalfjädrarna.
Jag misstänker att detta byttes samtidigt med packningarna för kanske 20 år sedan.

Nu har jag emellertid ett bryderi. Jag har ju kvar en uppsättning gamla fjädrar från Diana 75:an. Jag lurar på att klippa av en del av den stora fjädern och placera den mitt på fjäderguide-pinnen, inuti den gamla fjädern för att få bättre fart på bössan. OK, det är en bra bit upp till 10J, så det borde inte ta den över lagstadgad gräns. Tyska bössor ligger ju på 7.5J.
Eftersom rekylfriheten ligger i att man har två kolvar som som skjuts isär av fjädrarna så borde denna inte påverkas, eller i alla fall mycket lite.

Ett annat alternativ jag lurade lite på är att minska diametern i lufthålet på returkolven, det kommer att leda till bättre effekt, men ta bort rekylfriheten. Så det har jag övergivit.


/ Micke
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Micke 29 mar 2009, 15:32

Nu är det klart!

Jag fick hem packningar och nya fjädrar.
Så här såg de gamla packningarna ut bredvid de nya.

För att följa länken så måste du registera dig.


Den gamla packningen till bakre kolven var som man kan se, sprucken.
Anledningen till att jag bytte fjädrar är att de gamla var deformerade, vilket man kan se på denna bild. Sannolikt har någon monterat dem felaktigt i bössan, vilket ledde till det usla trycket.
Med felaktigt menar jag att fjädrarna skadats när de byttes, och därigenom inte rörde som de skulle. Det är så att om man bara trycker ihop fjädrarna med specialverktyget finns det en risk att de ”korvar” sig precis före främre kolven. Om man då fortsätter trycka kommer fjädrarna att skadas.
Så här såg de gamla fjädrarna ut:
För att följa länken så måste du registera dig.



Ihopskruvning
Efter erfarenheten från den Diana 75:a jag skruvade ihop, tänkte jag att jag skulle fixa en fjäderspännare. Kraften från fjädrarna är inte direkt avskräckande, men grejen är den att man måste få kolvarna i prefekt läge, 0.3mm från bakkanten för att kunna få dit de små kugghjulen.
Alltså uppsökte jag den lokala järnaffären, som händelsevis hade utförsäljning av några varor som skulle bort från sortimentet. 145SEK för en limknekt alltså – köpt.
Så här så den ut omodifierad:
För att följa länken så måste du registera dig.


Sedan var det dags att fixa till den för ändamålet, och jag gjorde följande:
Eftersom pipan på bössan var borta, fixade jag mothållet på limknekten så att den passade i spåret där man bryter pipan. Sedan borrade jag ur ett hål där den lilla utskjutande piggen sitter.
Så här blev det.
För att följa länken så måste du registera dig.


I delen på limknekten man spänner, borrade jag ett hål centralt för stålpinnen som ska styra fjädrarna.
Med bössan under hoptryckning såg det ut så här:
För att följa länken så måste du registera dig.


Observera den lilla vita brickan bakom bakre kolven. Eftersom kolven ska 0.3mm innanför bakkanten var denna nödvändig.
Det kluriga med denna konstruktion är att man låter den genomgående styrpinnen (som går genom limknekten), gå hela vägen till och in i, främre kolven. På så sätt har fjädrarna ingen chans att ”korva” sig bakom främre kolven när man trycker ihop. När man sedan fixerat de två kugghjulen drar man bara tillbaka hela långa pinnen. Att göra på detta sätt är betydligt bättre än att använda specialverktyget som finns beskrivet i manualen för Diana 75 (samma fjäder/kolvkonstruktion).
Konstruktionen med plattorna och buntbanden behövs egentligen inte, men jag hade det ”för säkerhets skull”.
Det är lite pilligt att få dit kugghjulen, och man ska trycka till dess man är precis bakom bakkanten med bakre kolven, och kuggkransarna har piggarna precis emot varandra. Därefter får man dit ena kugghjulet (på någon sida), och man får sedan med en skruvmejsel vicka (snurra), kolvarna så att även det andra kugghjulet går in.

Att plocka ihop resten var inga som helst problem. Man tar bara nerplockningen i omvänd ordning.
Så här blev det, med Kinasiktet för 470SEK
För att följa länken så måste du registera dig.


Det är inte så mycket att vifta på mellan kinatittröret och bössan. Och man ska ju kunna bryta ner pipan åxå…
För att följa länken så måste du registera dig.


I alla fall – ny funkar den här pangpinnen klockrent, förutom lite ”diesling” (eftersom jag använde en del olja). Att döma av kuldeformationen efter sådär en 30 skott är det lite bättre drag i denna bössa än i Diana 75:an och FWB300:an.
När jag får en stund över ska jag skriva en manual för hur man skruvar ner och ihop en Diana 60, på samma sätt som jag gjorde för Diana 75. Jag har allt på anteckningsblock, och en massa kort, men det ska ju in i datorn åxå.


/ Micke
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Micke 01 apr 2009, 10:27

Nu har jag skrivit klart en komplett demonterings och monteringsinstruktion för Diana 60, och den finns på denna länk:

För att följa länken så måste du registera dig.

(utgåva 5, 12 Juli 2009, se revisionshistorik)

Den borde funka till 99% för Diana 65 och 66 åxå.


/ Micke
Senast redigerad av Micke 12 jul 2009, 18:51, redigerad totalt 2 gånger.
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Micke 03 maj 2009, 21:51

Tänkte bara avrunda tråden på Diana 60.

Det jag skriver nedan kanske är beroende av slitage, olja eller vad katten som helst.

Allstå; Efter att jag skruvat ihop bössan kan jag konstatera att det är en mycket trevlig bössa att skjuta med. I början var det en diesling eftersom jag oljade ymnigt vid ihopskruvningen. Det luktade och var små vita rökmoln och precisionen var ganska kass.

Nu har jag skjutit några hundra skott vidhåller jag att det är en trevlig bössa, men precisionen är lite usel. Inte direkt urkass, men efter att ha pangat med Diana 75 och FWB300S, är det inget vidare. (Man blir ju van att parkera skotten ovanpå varandra...).
På ca 8m, sprider sig skotten inom en cirkel på c:a 1cm, och vanligtvis uppe till vänster. Ibland kan man sätta 5 skott i samma hål, men sedan kommer en totalt avvikande träff, och man blir bara besviken.
Efter lite funderande tror jag följande; vi pratar om en bössa med brytpipa, drygt 45 år gammal. När man stänger den känns det helt OK, och det finns inget kännbart glapp eller annat. Men, grejerna är gamla och slitna och minsta diff, vi pratar om någon hundradels millimetrar, orsakar ett stort fel då riktmedlet sitter på cylindern (kikarsikte). Hade hela riktmedlet varit monterat bara på pipan hade kanske inte varit ett problem, eller kanske mindre med dioptern på originalmanér.
Men nu tror jag det är det, och mikroskopiska glapp, och slitning orsakar trasslet med träffbilden. Jag tror helt enkelt inte pipan stänger sig i exakt samma läge varje gång.

/ Micke
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Airrifles 04 maj 2009, 06:42

Det kan inte vara gluggen då? Prova med dioptern om du har den kvar.
Airrifles
 
Inlägg: 323
Blev medlem: 07 feb 2008, 12:01
Ort: Öland
Tack utdelade: 4 gång
Tackad: 7 gånger i 6 inlägg

Re: Diana 60

Inläggav Micke 27 jun 2009, 19:13

Ok, jag vet inte vad "gluggen" är, och nu har jag nog pangat 500 skott med bössan. Om det är kikarsiktet, är det samma sikte som jag använt på FWB 300S och Dianan 75 och då funkar det klockrent.

Diopter tillhör mina anti-prylar, och jag betraktar dem som något som funkar på en specik rund ring på specifikt avstånd. Jag gör ju egna tavlor, och diopter är då helt värdelöst.

I alla fall - problemet kvarstår. Och kanske kan man inte vänta sig mer av en 45 år gammal bössa som nött ut 2 omgångar packningar. Den träffar ju trots allt inom en cm.

Träffbilden börjar alltid uppe till vänster och kryper sedan neråt höger under kanske 20 skott. Sedan håller sig träffbilden mellan tia och uppe till vänster med en cm.

Men man blir kanske lite kräsen med Diana 75:an, där man är van att parkera kulorna på varann.

/ Micke
Senast redigerad av Micke 27 jun 2009, 19:14, redigerad totalt 1 gång.
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Hasse.Sand 18 jun 2013, 21:45

Tack för intressant info. Jag har blivit ägare till ett Diana modell 60 som har tappat trycket så jag har beställt ett service kit på Progunner. Min bössa är F-märkt och är tillverkad 07 71, den har inte någon av de fem skillnader som du har skrivit med säkrimg på pipan, skruv på undersidan av stocken, m. m. Vad är det för ett vapen jag har.
Tacksam för svar Hasse.
Hasse.Sand
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 13 jun 2013, 20:27
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg
Luftvapen favorit: Diana modell 60

Re: Diana 60

Inläggav Hasse.Sand 29 jun 2013, 15:37

Nu har jag bytat fjädrar och packningar enligt dina fina instruktioner, den funkar perfekt, helt underbar och skjua med. Stort tack.
/Hasse
Hasse.Sand
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 13 jun 2013, 20:27
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg
Luftvapen favorit: Diana modell 60

Re: Diana 60

Inläggav Micke 29 jun 2013, 16:13

Hallå Hasse,

Kul att bössan funkar, snyggt jobb - det är ingen lätt bössa att skruva.

Förresten, det elakartade kineskikarsiktet som finns ovan i tråden gav jag bort. Jag blev aldrig vän med det, men eftersom det var belysning i det skulle en kompis använda det till vildsvinsjakt på natten.

Vippan som sitter till vänster om brytbulten på D65-66 är egentligen ingen säkringspryl, det är en låsmoj som gör att pipan fixeras. Ett problem med brytpipbössor är ju glappet, men med denna konstruktion fixerar man pipan i samma läge inför varje skott.

Jag vill minnas att "F"-märkningen i Tyskland kom 1970, så är bössan gjord -71 ska den ha denna märkning. Min är äldre och har inget "F".

/ Micke
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Hasse.Sand 29 jun 2013, 17:46

Hej Micke,stort tack för din instruktion. Jag har ett Bushnell sportview kikarsikte, funkar perfekt.
Varma hälsningar Hasse
Hasse.Sand
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 13 jun 2013, 20:27
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg
Luftvapen favorit: Diana modell 60

Re: Diana 60

Inläggav Dr. Rob 21 aug 2016, 11:49

Lite sent att återuppväcka den här tråden, men vaddå... Give credit where credit is due, som det heter...

Tack Micke för en väl skriven och genomtänkt guide! Tack även för det sinnrika verktyget; det var av stort värde vid renoveringen av den här Dianan som var ganska illa därhän... kolven var bruten itu, packningarna bara smulor och kolvändarna utsmidda som följd av hundratals smällar av stål mot stål. Men, med lite möda, så... Även avtryckaren var sönder, så jag gjorde en ny i mässing. Kikarsiktet är ju inte original. Dioptersiktet finns kvar, men jag fick kikarsiktet gratis och gillade sniperkänslan och den makalösa förstoringen, så jag gjorde infästningsringar till den. Mässing även här, bara för att...

Tack ska du ha!

Bild

Bild
Dr. Rob
 
Inlägg: 5
Blev medlem: 04 jun 2016, 08:13
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg

Re: Diana 60

Inläggav Micke 23 aug 2016, 10:35

Tack Dr. Rob!

Det var en fin avtryckare du gjort! :thumbupp:
Snyggt jobb och fin bössa!

Anledningarna till att jag skrev en guide hur man skruvar dessa bössor, är för att den enda manual som finns är på tyska och jag tyckte den var kass. Sedan blev jag imponerad över de tekniska konstruktionerna, och upptäckte att det skulle kosta skjortan att få bössan renoverad av vapensmed eller Diana i Tyskland.

Så därför skrev jag en egen manual som jag sedan översatte till engelska. I skrivandes stund har den laddats ner 4.8K gånger från MediaFire, så det verkar ha funnits ett visst behov ww.
Så om jag räddat några fina gamla Giss-Dianapangare från skrothögen har jag uppnått mitt mål.

M.v.h.

/ Micke
Diana 75, Diana 60, 10.5cm kanon (strv 102)
Användarvisningsbild
Micke
 
Inlägg: 1529
Blev medlem: 26 maj 2008, 16:39
Ort: Östhammar
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 26 gånger i 21 inlägg
Skytteklubb: Östhammars skytteförening
Luftvapen favorit: Diana 60

Re: Diana 60

Inläggav Air 23 aug 2016, 11:06

Den här Diana 60 guiden som Micke har gjort är den finaste som finns.
Fin renovering starkt gjort att ge sig på ett så trasigt exemplar.
Air
 
Inlägg: 2159
Blev medlem: 13 mar 2009, 17:44
Tack utdelade: 186 gång
Tackad: 251 gånger i 216 inlägg
Luftvapen favorit: Weihrauch BSA FX

Re: Diana 60

Inläggav Batistuta 18 dec 2019, 19:25

Den här tråden har jag tittat i många gånger och beundrat bössan. Nu har jag en själv och en närmare presentation behövs inte efter Mickes fina genomgång av historia och mekanik.

Jag har jagat efter en Diana 60 med Tyrolerstock rätt länge men aldrig fått tillfälle att slå till. Men nu kom tillfället och jag är mycket nöjd hittills. Allt fungerar som det ska och bössan är en dröm att skjuta.

Mycket väl packad bössa från Tyskland!
För att följa länken så måste du registera dig.



För att följa länken så måste du registera dig.




Något som jag blev lite nyfiken på var dioptern, jag har inte sett någon sådan modell förr och det står inget namn vad jag kan se. Någon som vet?

För att följa länken så måste du registera dig.



En stor skruv som man fäster dioptern med.
För att följa länken så måste du registera dig.




(Edit) Det är Dianas "egen" diopter

Det fanns en liten räfflad fyrkant på undersidan och den ska gripa tag i ytan på geväret som är specialdesignat just för det. Det hade jag ingen aning om. Ytan finns på andra Dianor också. Man lär sig något varje dag.

För att följa länken så måste du registera dig.



För att följa länken så måste du registera dig.

Bild

Air Arms EV2 .177 FAC
FX Royale 200 FT cal 22 FAC
Weihrauch HW 97 TH cal .177, FAC 16 joul
Weihrauch HW 50 cal .177, FAC 16 Joul
Feinwerkbau 300s .177
Walther LG55 .177 (1955)
Gamo Hunter .22

www.morrumsskyttegille.n.nu
Användarvisningsbild
Batistuta
 
Inlägg: 4641
Blev medlem: 07 nov 2011, 19:20
Ort: Mörrum
Tack utdelade: 1653 gång
Tackad: 1428 gånger i 640 inlägg
Skytteklubb: Mörrums Skyttegille
Luftvapen favorit: HW 97

Re: Diana 60

Inläggav Silwer 18 dec 2019, 19:47

Oj, vad mycket fina vapen du hittar, och fort går det haha.

Jag gillar brytpipevarianten av giss har inte sett nån med denna kolv, de är klart vanlugare i Tyskland givetvis.

De var nog rätt dyra vapen dels pga tillverkningen,. Många delar som ska monteras rätt.
Den jag hittat men med systemet förstört var en 66 inte nån jätteskillnad.

Micke som faktiskt bor bara några mil från mig var mycket duktug på Giss; ch har hjälpt många, men i övrigt var han krutskytt och inte intresserad av luftvapen tyvärr.

Han har som sagt en D60.
Senast redigerad av Silwer 18 dec 2019, 19:51, redigerad totalt 1 gång.
Bild
Användarvisningsbild
Silwer
 
Inlägg: 25048
Blev medlem: 23 feb 2008, 19:57
Ort: Norduppland
Tack utdelade: 102 gång
Tackad: 968 gånger i 838 inlägg
Skytteklubb: Royal British Airgunners
Luftvapen favorit: AA PT och FWB300Sm

Re: Diana 60

Inläggav Batistuta 18 dec 2019, 21:04

Silwer skrev:Oj, vad mycket fina vapen du hittar, och fort går det haha.

Jag gillar brytpipevarianten av giss har inte sett nån med denna kolv, de är klart vanlugare i Tyskland givetvis.

De var nog rätt dyra vapen dels pga tillverkningen,. Många delar som ska monteras rätt.
Den jag hittat men med systemet förstört var en 66 inte nån jätteskillnad.

Micke som faktiskt bor bara några mil från mig var mycket duktug på Giss; ch har hjälpt många, men i övrigt var han krutskytt och inte intresserad av luftvapen tyvärr.

Han har som sagt en D60.


Ja det har ramlat in några bössor på sistone :Thumbupp:
Jag har med åren blivit mer och mer intresserad av gamla matchvapen och då helst brytbössor. Det hantverket kommer aldrig att komma tillbaka, det som utfördes på såna bössor. Det var ju mycket som filades och putsades för hand sedan var det väl ofta så att den som köpte ett sånt vapen också putsade och filade för att få till perfektion. Avtrycken är ju för det mesta helt otroliga och kan jämföras med dagens matchtrycke.

På min HW55 så sitter det ett Rekord matchtrycke och matchtryckena filades för hand på fabriken så att de gick att ställa mycket lägre än Rekord orginal. Tror deras gräns var 100 gram men sedan fixades ytterligare så mitt Rekord trycke är nog på ca 25 gram. Likadant på Waltherbössorna jag har, fantastiska trycken.

Sedan känslan av mekanik på högsta nivå när man slår ihop bössan efter laddning :shock:
Bild

Air Arms EV2 .177 FAC
FX Royale 200 FT cal 22 FAC
Weihrauch HW 97 TH cal .177, FAC 16 joul
Weihrauch HW 50 cal .177, FAC 16 Joul
Feinwerkbau 300s .177
Walther LG55 .177 (1955)
Gamo Hunter .22

www.morrumsskyttegille.n.nu
Användarvisningsbild
Batistuta
 
Inlägg: 4641
Blev medlem: 07 nov 2011, 19:20
Ort: Mörrum
Tack utdelade: 1653 gång
Tackad: 1428 gånger i 640 inlägg
Skytteklubb: Mörrums Skyttegille
Luftvapen favorit: HW 97

Re: Diana 60

Inläggav Silwer 18 dec 2019, 22:02

Det var ju viktigt givetvis, folk tävlade ju på hög nivå med dessa, då kunde man ju inte fuska hop vae som helst.

Arbetskraft var ju billigare så säkert en hel del rent handmekaniska moment på många äldre matchbössor som inte är möjliga idag.

Menar inte att cnc teknik är sämre lite tråkigare att tänka på dock.

Det är ju därför tex en FWB300s modell av idag kan tillverkas, det blev allt för dyrbart.

Eller Giss tex.

Rekylfria eller närapå matchbössor är borta för alltid, men de finns ju begagnade.

Problemet brukar bli att använda dem och inte bara titta på dem, nu har jag inte just matchgevär bara men känner just det, man vill ha de här för drt käns bra, och med ngra få nåt att prata om såklart.

Tyvärr används allt för lite, och då har jag ändå förr när jag var aktiv byta vapen lite hur som helst, men man blir ju inte riktigt bra så.

Jag gillar ju rekylerande fjädervapen också, de har ytterlugare en tjusning att klara av.

Då jag inte tror Anschutz bygde nåt brytpipeaktivt med säg glidbana är du väl klar nu om du inte ska hitta en sån med oljedämpning då.
Sen känner jag inte till fler av nåt sånt här?

Rent mekaniska brytpipe matchvapen av hög kvalitet, det finns fler av vissa av dessa men sen kommer de med fast pipa, där kom nog det där in med att få alla vaoen de tillverkade perfekta och lika, fast pipa tog bort en möjlug källa till problem som var dyr.

På senare pr återkom ju pipbrytarna för vanlugt folk igen iaf, ett tag ansågs de på med misstänksamhet och billiga.

Nu är det ingen som direkt tänker så om en HW95 tex, men ett tag var allt fast pipa,å med spännarm ich en del speciella matningsystem som var feltänkta.

Vänta jag prarade om Haenel 312 förr, ovanlugt matchvapen om än inte en brytpipa DDR ville visa att de kunde de med(ingen susning hur det gick), vet inte vad en sån är värd har aldrig sett en ens.
Men den är väl den udda i gänget framför 10m tavlorna på hög nivå och fjäder.

Äldre FWB finns inte, Steyr finns inte, Hämmerli är en möjlughet dock, vet inte vad de kan bygt för nåt tidigt.

Mins bara deras underluga SSP bössa som i en variant gick sönder pga feklänkt konstruktion, samtluga ör nog trasuga, men de är äldre än så som tillverkare.
Bild
Användarvisningsbild
Silwer
 
Inlägg: 25048
Blev medlem: 23 feb 2008, 19:57
Ort: Norduppland
Tack utdelade: 102 gång
Tackad: 968 gånger i 838 inlägg
Skytteklubb: Royal British Airgunners
Luftvapen favorit: AA PT och FWB300Sm

Re: Diana 60

Inläggav Silwer 18 dec 2019, 22:10

BSF s54 match ör en pipspännare, frågan ör om de användes på högre nivå dock, de köptes ju upp av HW på 80talet.

Tysk dock, men ok fler vapen heter match, men om de var det käns mer tveksamt, vi pratar om trycke isv inte bara diopter.

Has hittat andra modeller av BSF utom de största då, välbygda men inte match.

EDIT: fel det ör en underspännare med laddtapp och car BSFs toppbössa när det begav sig.
Senast redigerad av Silwer 19 dec 2019, 10:24, redigerad totalt 1 gång.
Bild
Användarvisningsbild
Silwer
 
Inlägg: 25048
Blev medlem: 23 feb 2008, 19:57
Ort: Norduppland
Tack utdelade: 102 gång
Tackad: 968 gånger i 838 inlägg
Skytteklubb: Royal British Airgunners
Luftvapen favorit: AA PT och FWB300Sm

Nästa

Återgå till Diana

| | |likartade trådar| | |


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster

  • Sponsorer