Sida 1 av 1

Multifjädrad superduper ultra magnum - tankeexperiment

InläggPostat: 25 aug 2018, 13:35
av Diocletian
Jag skolkade från fysiken i gymnasiet. Hjälp mig reda ut nedanstående, men kom ihåg att det är ett tankeexperiment. Rekylen hade varit bisarr!

Vill man skjuta en slangbella med tyngre ammunition sätter man dit dubbla band. Är principen samma - eller liknande - med fjäder och pistong?

Exempel: En fjäderbössa skjuter 500 FPS i kaliber .22 med 14-grainsdiaboler. Någon stolle monterar dit fyra fjädrar med tillhörande fyra pipor, pistonger osv och anpassar hela bygget till dessa totalt fem pipor. Nu skjuter han fem .22-diaboler i 500 FPS åt gången ur något som ser ut som Arnolds minigun i Terminator II.. En femskottare! Vad jag förstår är detta genomförbart?

Nu till kruxet.
Han monterar nu ihop fjädrarna till en enda enhet avsedd att skjuta en enda diabol ur en enda pipa och gör övriga justeringar. Diabolen väger 5X14 grain, alltså 70 grain, lika mycket som de tidigare fem diabolerna tillsammans. Får han iväg den i 500 FPS? Såklart inte - min förvisso oförfinade intuition säger mig att det vore alldeles för skoj för fysikens lagar och regler!

Men jag förstår inte varför. Jag vet att ju tyngre fjäder, desto mer energi försvinner i rörelsen. Nu har vi fem fjädrar som driver en pistong. Vad är kruxet? Att ingen (?) byggt en sådan tingest beror väl snarare på att det vore opraktiskt än omöjligt?

Är det teoretiskt möjligt att bygga ett fjädergevär i bigbore? Fjädern dras tillbaka med ett skruvstäd eller dyl.

Finns det några exempel på sådana byggen? Jag vet att en Whiscombe har dubbla fjädrar, men det är en helt annan och otroligt imponerande konstruktion, troligtvis världens bästa!

Re: Multifjädrad superduper ultra magnum - tankeexperiment

InläggPostat: 25 aug 2018, 13:57
av Batistuta
Ingen fysiker på något vis men du har cylindervolymen att ta hänsyn till. Ju kraftigare luftgevär desto större luftvolym som måste pressas genom för att kompensera tyngden på kulan. Tittar du på en PCP så måste den matas med högt tryck 100-200 bar för att nå höga hastigheter, dessa tryck tror jag är omöjligt att prestera med ett fjädergevär.

Hatsan har ett fjädergevär i kaliber .30 som fungerar det är väl det grövsta fjädergeväret jag vet.

Re: Multifjädrad superduper ultra magnum - tankeexperiment

InläggPostat: 25 aug 2018, 22:33
av ZuumoO
Kul tanke. Jag skulle inte vilja bryta i den pipan för att ladda =)

Re: Multifjädrad superduper ultra magnum - tankeexperiment

InläggPostat: 26 aug 2018, 08:21
av 1qaz1qaz
Testa lätt hemma.

Ta ett sugrör och blås igenom en tuggad pappersbit.

Mät sträckan.

Ta fem sugrör. Gör samma sak.