BSA Spitfire något att ha ?

Moderatorer: Leopold, Daniel, Johanna, Nitro, atte69

BSA Spitfire något att ha ?

Inläggav Air 18 mar 2009, 18:11

Hej allihopa är ny på erat trevliga forum.
Är även nybörjare på dator hoppas ni har överinseende tack.
Går ock lurar på en BSA Spitfire.Kom 1999 är en Supersport typ,utan fjäder.
Såldes tydligen väldigt lite i sverige Pratat m.Tommys vapenverkstad som har mycket begränsat m.reservd.
Kanske kan vara ett udda samlarvapen men vill även skjuta med den.
Om någon har erfarenhet av en Spitfire alt. kan lite historia om den vore tacksam för svar. :smt020
Air
 
Inlägg: 2159
Blev medlem: 13 mar 2009, 17:44
Tack utdelade: 186 gång
Tackad: 247 gånger i 213 inlägg
Luftvapen favorit: Weihrauch BSA FX

Re: BSA Spitfire något att ha ?

Inläggav Sandstig 18 mar 2009, 18:42

Detta är saxat från andra forumet.
Skrivit av Johnnypedia aka Johnny.

BSA har samarbete med en lokal vapenguru i England som heter John Bowkett och han har skapat många olika PCP åt BSA igenom åren. Mest kända är SuperTen samt Hornet-serien (Ultra, Hornet, Scorpion, Lonestar etc).

Ofta börjar hans vapenskapande med att han gör en bössa åt sig själv, som han sedan visar för herrarna på BSA och om de gillar vad de ser så brukar de hyra honom för ett projekt, att skapa en version av sitt vapen som kan serieproduceras på ett lönsamt sätt. Kollar man i till exempel luftvapentidningarna så kan man åratal i förväg se prototyperna till många av hans sedemera serietillverkade kreationer. Ett av de mest uppenbara var hans BSA Ultra vilken förekom redan under slutet av 1990-talet som en av hans specialare, då dock som ett multifunktionsvapen för olika typer av drivmedel i ett och samma vapen (á la Crosman Discovery).

En dag så fick han för sig att bygga in ett PCP i en vanlig BSA Supersport, han rensade då bort inredningen i form av slagfjäder etc och monterade in en miniatyrtub med tryckluft. Den bössan roade han sig sedan med igenom att skoja med olika luftvapenentusiaster då nästan alla trodde att det var en vanlig fjäderbössa. Han sköt grymt bra med bössan på frihand och den hade också en enorm genomslagskraft (för att vara en fjäderbössa) så många höjde på ögonbrynen innan han berättade att det var ett förklätt PCP.Ryktet spreds, BSA gillade vad de såg och bössan gick i produktion som Spitfire. Två versioner av Spitfire förekommer, dels High Fill (HF) och dels Standard Fill (SF). Skillnaden är att HF fungerar som ett vanligt PCP, men med väldigt liten tub (jmfr Ultran), man skjuter den alltså tom och fyller upp från dykarflaska eller handpump.

Standard Fill däremot ska regelbundet (efter typ 10 skott) toppas upp med en 200 cc buddybottle som ansluts i botten varpå en metallcylinder reser sig igenom kilbasen för att indikera luftmängden. Fördelen med detta är att man får ett smidigt och portabelt vapen men med 200 cc luftkapacitet, i form av en lös flaska i fickan.

Bössan sålde tyvärr inte så jättebra men serien byggdes ut med systermodellen Firebird som var typ en underspännare (á la Superstar) men där underspännararmen var extremt kort. Man spände vapnet med underspännararmen och vapnet levererades sedan med två lösa pipor, en för varje kaliber. Piporna hade ett listigt snabbfäste så man kunde variera om man ville skjuta 177 eller 22 med samma vapen.

Trots detta så dalade försäljningen och BSA behövde då ett nytt PCP eftersom marknaden för PCP var starkt växande och SuperTen var både dyr och för många kunder inte estetiskt tilltalande. Svaret på detta blev då Hornet och dess familj av systermodeller. Dessa blev en dundersuccé varpå ödet för Spitfire/Firebird beseglades, de utgick ur produktionen. När sedan SuperTen gick i pension så skapade man efterträdaren till denna med Hornets systermodell Scorpion som bas.

BSA har haft rätt många roliga och udda vapen i sin produktion...

Är då en Spitfire något att ha...?

Tja, det var ganska populärt ett tag att byta pipa på en 177 Spitfire (som Normark reade ut billigt) mot en 25 pipa från Supersport-serien (passar rakt av), med borttagen strypning så den då gav runt 210 mps med 20.00 gn diaboler och riktigt fin precision, allt i ett litet smidigt paket med karbinpipa och utseendet hos en traditionell fjäderbössa men lättskjuten som vilket PCP som helst.


Tänkte länka till tråden men något script gör att jag inte kan länka till det andra forumet tyvärr.

/A
FX Royale .22 - Clearidge RM 3-9/32 (38.00J)

Onsala Luftgevärsklubb
Stenungsunds PK
Sandstig
 
Inlägg: 317
Blev medlem: 11 okt 2008, 15:19
Ort: Stenungsund
Tack utdelade: 3 gång
Tackad: 4 gånger i 4 inlägg
Skytteklubb: Stenungsunds Pistolklubb, OLK
Luftvapen favorit: FX Royale

Re: BSA Spitfire något att ha ?

Inläggav Air 18 mar 2009, 19:22

Tack för info.kul med lite historik.
Spitfiren jag funderar på måste då vara en s.k standard fill.
Indikeringpinnen står upp från kilbasen (tom på luft).Det är en 4.5a .10Joule.
Blir ganska mycket fyllande med luft om man bara skjuter runt tio skott.
Den har stått länge så en genomgång är väl ett måste.
Air
 
Inlägg: 2159
Blev medlem: 13 mar 2009, 17:44
Tack utdelade: 186 gång
Tackad: 247 gånger i 213 inlägg
Luftvapen favorit: Weihrauch BSA FX


Återgå till Bsa

| | |likartade trådar| | |


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

  • Sponsorer